Følg os på Facebook

Et arbejdsredskab for forfattere

Hvad er dit skrive nytårsforsæt?

Hvad er dit skrive nytårsforsæt?

Når vi virkelig “sætter os for” noget, så bliver det som regel også til noget. Så hvad med at lave et skrive nytårsforsæt? Simpelthen “sætte dig for” at skrive noget bestemt – to noveller, en halv roman, 12 blogindlæg – i 2019.

Af Alice Aagaard

Ordet “forsæt” har flere betydninger. Ét af dem er at “sætte sig for” at gøre noget bestemt, at beslutte sig for at gøre noget bestemt. Ifølge ordnet.dk er et fortsæt knyttet til disse tre ord:

HENSIGT. Det betyder, at du laver en hensigtserklæring for, hvad du vil gøre. Altså en plan eller en målsætning. Her kan du bruge hensigtserklæringen side 15 i Forfatterkalender 2019. Den lyder: “I 2019 vil jeg arbejde med følgende skriveprojekter:” Og så er der ellers plads til at skrive!

LØFTE. Et forsæt er også et løfte. Et løfte, du giver til dig selv. Du indgår en aftale med dig selv om, at du vil skrive i 2019, fordi det er vigtigt for dig, at du skriver.  Når det kommer til din skrivning, er du ikke forpligtiget på en arbejdsgiver eller på andre mennesker, ikke engang på læserne (i hvert fald ikke i første omgang). Du er forpligtiget på dig selv. Du laver en gentlemanaftale med dig selv om at skrive i 2019, og husk, at løfter givet til dig selv er lige så vigtige som løfter givet til andre.

VILJE. Den er værre! At afgive et forsæt er nemlig også en viljesakt. Det kræver vilje at gennemføre det, man sætter sig for. Her kan det være en fordel af skifte ordet “vilje” ud med et andet. Jeg kan selv godt være lidt viljesvag (læs: doven). Ordet “vilje” er et stort og abstrakt ord, der nemt kan overmande én og føre til handlingslammelse. Så skift det ud med ordet “indsats”. På side 128 i Forfatterkalender 2019 står der, at skrivning kræver tid og indsats og kaffe (eller te eller cola…). En indsats er noget helt konkret. Det er f.eks. 30 minutters skrivetid hver dag eller 200 ord (en halv bogside). Sæt æggeuret. Brug kalenderen. Tjek af med flueben, når du er i mål. Gør ordet “vilje” til noget helt konkret og målbart hver dag. Og langsomt arbejder du dig ind på dit forsæt: De to noveller, den halve roman, de 12 blogindlæg.

Mit eget skrive forsæt for 2018 var at skrive en roman. Den er nu 80 % skrevet, og det har jeg valgt at sige er “godkendt”. 😉 Mit skrive forsæt for 2019 er at få skrevet de sidste 20 % og så forsøge at få bogen udgivet. Den sidste del – den med at få bogen antaget og udgivet – har jeg ikke selv kontrol over, men det er mit forsæt at gøre et ihærdigt forsøg.

Godt nytår.

2019:


Related Posts

Forfatterkalender 2019 er som 57 bouillonterninger

Forfatterkalender 2019 er som 57 bouillonterninger

I “Bogmarkedet” kan du i dag læse et interview med redaktøren af “Forfatterkalender 2019” Alice Aagaard. Hun kommer bla. ind på det høje antal bogudgivelser, der er i dag, samt den hårde konkurrence bogen får fra internet og streamingtjenester.

Forfatterkalender 2019 er udkommet

Forfatterkalender 2019 er udkommet

Så er årets – næste års – Forfatterkalender udkommet. I år bidrager hele 57 danske forfattere med deres bedste skriveråd.Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *