Følg os på Facebook

Et arbejdsredskab for forfattere

Stresstest dine personer

Stresstest dine personer

Din person er i en brændende bygning. Han – eller hun – kan kun redde én person. Hvem redder han? Udsæt dine fiktive personer for en stresstest.

Vi har hørt det før. Hvor vigtigt det er, at vi laver en personkarakteristik af vores fiktive personer. En side, hvor vi noterer deres alder, udseende, seksualitet, barndom, fobier, svage som stærke sider ect., så vi kender dem godt – og gerne før vi går igang med at skrive og bringer dem til live i en historie. Problemet med sådan en liste er, at den nemt bare bliver en samling “døde” data. En opremsning, vi ikke får brugt, og som måske heller ikke bringer os nærmere på, hvem vores personer virkelig er.

Jeg har i den forgangne uge leget med skriveprogrammet “Novlr”, og her er jeg stødt på en ny måde at lære sine fiktive personer at kende på. Folkene bag “Novlr” foreslår simpelthen, at man udsætter sine personer for en stresstest! Sæt dine personer i følgende situationer og se, hvordan de reagerer:

  • Dine personer er i en brændende bygning. Hvordan reagerer de? Kæmper, flygter eller stivner de? De kan kun redde én person. Hvem redder de?
  • Dine personer er trætte efter en lang arbejdsdag. Kollegaerne foreslår en drink. Går de med? Hvis ikke, finder de så på en undskyldning, eller siger de sandheden?
  • En ven har mistet en nær slægtning. Hvordan reagerer dine personer, første gang de møder vennen? Giver de et knus? Gør de et kluntet forsøg på en samtale? Eller…?
  • Dine personer bliver brændt af på en date på en restaurant. Hvad gør de? Går de? Bliver de og spiser alene? Bliver de vrede? Kede af det?

Idéen er, at dine personer nu kommer til live. De begynder at tænke og handle. Og nu lærer du dem at kende – og ikke mindst, hvad der adskiller dem indbyrdes.

“We fall in love not with what makes them physical, but with their core. We fall in love not with what makes them realistic, but what makes them real.” (Rachel Ciesel)”

Blogindlæg af Alice Aagaard

Related Posts

Medlem af ORDforeningen

Medlem af ORDforeningen

Jeg går ikke i dyrt tøj eller tager med veninderne på spaophold – i stedet for bruger jeg pengene på ordgymnastik!

Novlr – et super godt værktøj

Novlr – et super godt værktøj

I jagten på et online skriveprogram er jeg faldet over programmet “Novlr”. Det er enkelt, æstetisk og godt tænkt.  Jeg er meget begejstret!Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *