Følg os på Facebook

Et arbejdsredskab for forfattere

Skriv en roman på en måned

Skriv en roman på en måned

Lige nu forsøger 400.000 mennesker at skrive en roman – på en måned! De deltager i det verdensomspændende fænomen “National Novel Writing Month”, som finder sted hvert år i november. Og hvorfor så lige i november? Fordi regnvejr er skrivevejr.

Skrivefænomenet NaNoWriMo (National Novel Writing Month) har eksisteret siden 1999. Det er et amerikansk fænomen, der er blevet internationalt. I 2015 deltog 431.000 mennesker fra hele verden.

Hvad går det ud på?

Udfordringen starter hvert år d. 1. november. Målet er at skrive en roman på mindst 50.000 ord inden d. 30. november ved midnat. Det svarer til ca. 175 sider, altså små 6 siders tekst om dagen. For at deltage skal du oprette en konto på National Novel Writing Months hjemmeside. Når skrivemåneden d. 1. november skydes i gang, uploader du hver dag dit antal skrevne ord på sitet. Du kan også uploade uddrag af din roman, læse pep-talks og skrivetips samt chatte med andre NaNoWriMo deltagere. D. 30. november uploader du din færdige roman. Er den på mindst 50.000 ord, er du nu officielt en NaNoWriMo vinder! Dit navn bliver offentliggjort på vinderlisten, og du modtager et vindercertifikat.

Et projekt, der passer til tidsånden

På NaNoWriMo’s hjemmeside står der, at projektet er for dem, der har lyst til at skrive en roman, men er skræmt af den tid og den indsats, det indebærer. NaNoWriMo passer altså godt til “tidsånden”. I dag skal alting gå hurtigt – selv det at skrive en bog – og vi orker ikke at fordybe os. Der er heller ingen krav til kvaliteten af NaNoWriMo romanerne, kun til kvantiteten. Men på den anden side: Hvis man efter de 30 dage vil prøve at få ens manuskript udgivet, kommer man nok ikke uden om en grundig redegering – og dermed alligevel fordybelse og kvalitet.

Afslappet tone

Til gengæld er idéen og projektet sjovt. NaNoWriMo sætter fokus på det at skrive, på bøger og historier. Og alle kan være med. Som NaNoWriMo selv siger det: “They started the month as auto mechanics, out-of-work actors and middle school English teachers. They walked away novelists.”

Som citatet viser, er tonen i projektet sjov og afslappet. Her er to andre eksempler:

Ikke alle af deltagerne når i mål – af de 431.000, der deltog i 2015, nåede “kun” 40.000 i mål – dertil siger folkene bag projektet: “Win or lose, you rock for even trying!”.

Og til spørgsmålet om, hvorvidt det nu også er en roman, man har fået skrevet på de 30 dage: “If you believe you’re writing a novel, we believe you’re writing a novel, too.”

Vær klar inden 1. november

Oprindeligt lå projektet i juli. Men det blev flyttet til november “to more fully take advantage of the miserable weather”.

Har du lyst til at deltage til næste år, så kan du læse mere her: nanowrimo.org.

En af reglerne er, at man ikke må bruge tekst, der allerede er skrevet. Men NaNoWriMo anbefaler, at man har et plot og en struktur og også gerne udvidede noter klar inden d. 1. november.

Blogindlæg af Alice Aagaard

 


Related Posts

Medlem af ORDforeningen

Medlem af ORDforeningen

Jeg går ikke i dyrt tøj eller tager med veninderne på spaophold – i stedet for bruger jeg pengene på ordgymnastik!

Novlr – et super godt værktøj

Novlr – et super godt værktøj

I jagten på et online skriveprogram er jeg faldet over programmet “Novlr”. Det er enkelt, æstetisk og godt tænkt.  Jeg er meget begejstret!Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *